ГоловнаВиховні справиДень пам’яті та примирення 2024

День пам’яті та примирення 2024

8 травня 2024 року Україна разом з Європою відзначають День пам’яті та примирення, присвячений вшануванню пам’яті загиблих у Другій Світовій війні, а також перемозі над нацистською Німеччиною та її союзниками.

У 1941 році почалася найстрашніша, найближча, найкривавіша – Велика Вітчизняна війна. У Берлінській операції, в 1945 році, було залучено понад 2,5 мільйонів солдатів і офіцерів, 6250 танків і самохідних гармат, 7500 літаків. Втрати виявилися величезними: за добу Червона Армія втрачала, за офіційними даними, понад 15 тисяч солдатів і офіцерів. Усього радянські війська в Берлінській операції втратили 352 тисячі чоловік, у тому числі 78 тисяч чоловік загиблими. У війні за приблизними оцінками загинуло від 5 до 8 мільйонів українців, а майже 700 міст було зруйновано. Ці часи були найтяжчими для нашого народу… Але день перемоги настав.

Традиційно День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відзначався 9 травня 1945 року і по 2022 рік ми щорічно вшановували пам’ять всіх полеглих у цей день. Від 3 травня 2022 року Верховна Рада України прийняла новий законопроект № 7297 в якому вказано про зміну дати урочистості на 8 травня. Символом цього дня є квітка червоного маку, що символізує пам’ять про загиблих під час військових та цивільних збройних конфліктів.

2024 року цей день наша країна зустрічає перебуваючи в іншій повномасштабній війні. 79 років минуло від того часу, але війна знову повернулась до нас обличчям несучи біль, страждання та розпач, проте ми віримо, що в календарях незабаром з’явиться День перемоги України над росією. І нехай в цей день ворог дізнається, що наша країна непереможна, сильна та могутня!

В цей день пам’яті і примирення ми складаємо шану всім, хто віддав своє життя за мир і свободу нашої країни, а також згадуємо тих, хто не повернувся з війни, про тих, хто віддав своє життя за нашу свободу. Хай наша пам’ять про них завжди буде живою. Особливо в ці важкі часи, коли ворог знову атакує наші рідну Батьківщину! Від щирого серця вітаємо з Днем пам’яті та примирення!