ГоловнаНовиниСвято21 лютого – Міжнародний день рідної мови

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Ти велична і проста.

Ти стара і вічно нова.

Ти могутня, рідна мово!

Мова – пісня колискова.

Мова – матері уста.

І.Багряний

Щороку, в лютому, світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок.

21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.

Мова – це засіб збереження і розвитку нашого духовного спадку. Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. До святкування Дня рідної мови долучилися всі учні ліцею. Головною метою відзначення цього свята є зміцнення державотворчої функції української мови. У цей день в навчальному закладі учителями української мови й літератури та учнями 11 класу проведено радіо лінійку “Мова – духовне багатство народу” та проведено свято “Українська мова рідна у серці єдина… Розквітає разом з нею наша Україна!” Діти з задоволенням розповідали гуморески, читали вірші, співали пісні рідною мовою, а глядачі мали змогу взяти участь у мовознавчій вікторині «Скарби рідної мови».

Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич і могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!!