ГоловнаБезпека життєдіяльностіДля чого тобі медіаграмотність?

Для чого тобі медіаграмотність?

В епоху цифрової медіаграмотності стає все більше важливим пояснення для дітей та підлітків про її користь та негативний вплив.

Медіаграмотність – це здатність мати доступ, аналізувати, оцінювати та створювати медіа в різних формах. Вона охоплює навички дешифрування, інтерпретації, розуміння та створення різних типів медіаконтенту.

Медіаграмотність допомагає підвищити обізнаність про повідомлення, з якими ми стикаємося щодня, дозволяючи нам стати більш поінформованими споживачами та приймати кращі рішення під час взаємодії з різними типами медіа.

Маючи постійний потік інформації, що надходить з різних джерел, таких як телебачення, фільми та Інтернет, діти та підлітки повинні розуміти, як інтерпретувати та аналізувати те, чому вони піддаються. На сьогодні більш ніж половина підлітків користується гаджетами та смартфонами перебуваючи у вільному доступі до інформації будь-якого типу, і лише незначний відсоток використовує ці засоби за призначенням.

Але не слід забувати й про те, що часте і довготривале перебування за комп’ютером чи гаджетом має негативні наслідки. Щоб такого не сталось із вихованцями нашого ліцею проводять бесіди, виховні розмови та інформаційні хвилинки під час яких дітям нагадують та пояснюють про наслідки надмірного використання засобів комунікації, а також вплив їх на розвиток критичного мислення людини.

З метою застереження та збереження здоров’я учнів на цьому тижні з учнями 1-11 класів нашого ліцею проводились години спілкування на тему “Для чого тобі медіаграмотність?” та “Як користуватись комунікативними засобами без шкоди для себе?”. Діти ознайомились із поняттям про медіаграмотність. Переглядали корисні відеоматеріали, щодо використання соціальної мережі, а також ознайомились із допустимими нормами та правилами користування комунікативними засобами для дітей.

Поради для батьків “Як зробити цифровий світ дружнім для дітей?

https://www.unicef.org/ukraine/media/15326/file/%D0%AF%D0%BA%20%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%20%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B9%20%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%20%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%BD%D1%96%D0%BC%20%D0%B4%D0%BE%20%D0%B4%D1%96%D1%82%D0%B5%D0%B9.pdf

Отже, дітям потрібно дати розуміння складності світу і того, що різні суб’єкти по-різному його сприймають. А із підлітками психологи радять говорити як з дорослими, враховуючи їх невеликий соціальний досвід. І звичайно, всі бесіди мають бути спрямовані на запобігання ризикам, які притаманні дітям 15-16 років. Що ж це за ризики? По-перше, це копіювання моделей стосунків, які  вони бачать по телебаченню – як правило, це продукція з перекрученими цінностями. Якщо маленькі діти копіюють конкретні дії, то підлітки – ставлення: мова йде про  пародію на сім’ю замість материнства, демонстрування безвідповідальності, нерозбірливе сексуальне життя тощо. По-друге, є ризик спрощеного розуміння подій, саме через брак соціального досвіду.

То ж, намагаймось жити в гармонії із цим засобом комунікації та не забувайте, що найкраще, що є в людини – це її мова. І жодні засоби не зможуть передати тих відчуттів, які отримує людина при живому спілкуванні одне з одним.