ГоловнаНовиниВиховні справи37 РОКОВИНИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

37 РОКОВИНИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

26 квітня 2023 року відзначаються 37-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Аварія забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. З того часу в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також шанують ліквідаторів наслідків аварії.

У ніч на 26 квітня 1986 року о 01:23 на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС прогримів потужний вибух, який вщент зруйнував реактор. Наслідки аварії залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти до сьогодні. За визначенням UNSCEAR і ВООЗ, Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня.

Радіаційного опромінення зазнали щонайменше 8 млн людей – передусім ліквідатори катастрофи, яких налічувалось майже 600 тисяч. Навколо ЧАЕС було утворено 30-кілометрову зону відчуження – понад 100 тис. українців змушені були залишити свої домівки.

І хоча у 2000-у році Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу, відголоски трагедії ми згадуватимемо ще десятки, а то і сотні років.

У 37-му річницю найбільшої аварії світу ми вшановуємо подвиг наших вогнеборців і пам’ять усіх, хто через опромінення пішов із життя дочасно.

Роковинам Чорнобильської аварії були присвячені заходи різного формату. Класними керівниками проведені години спілкування: «Дзвони Чорнобиля», «Чорнобиль не має минулого часу», «Відгомін Чорнобильської трагедії», «Біль Чорнобиля з роками не згасає». У бібліотеці ліцею облаштовано куточок пам’яті: “Чорнобиль згадаймо! Погляд у минуле заради майбутнього”. Протягом дня на перервах транслювалась добірки відеороликів у холі першого поверху ліцею “Чорнобильська катастрофа. Хроніка подій та її наслідки”.

Українці щороку повторюють чорнобильський урок: не тому, що погано засвоїли, а для того, щоб не забути…